Miért válasszon minket

Szárazjeges tisztítás

Szárazjég tisztítás
Ha önnek szárazjeges tisztításra van szüksége ne keresgéljen tovább, cégünk nagy tapasztalattal végzi a szárazjeges tisztítást minden felületen.

Mi is az a szárazjeges tisztítás vagyis a szárazjég szórás?
A homokfúváshoz hasonló tisztítási módszer csak itt nincs felesleges szennyeződés, mivel a szárazjég nyomtalanul eltűnik így nem okozunk vele további szennyeződést így sokkal tisztább, környezetbarát és olcsóbb megoldás a homokfúvásnál.

Szárazjég:
Szárazjég

A szárazjég a szén-dioxid szilárd formában -79C°-on. A folyékony CO₂-t vagy palackokban tárolják környezeti hőmérsékleten 60 bar nyomás alatt, vagy vákuum-szigetelt tartályokban kb. -20 C-on, 20 bar alatti nyomáson. Amikor a folyékony CO₂ expandál (térfogatának kb. az 1,1 –szeresére növekszik) finoman por hó képződik, melynek összepréselésével keletkezik a szárazjég. Ez a jég nagyon hasonló a normális víz-jéghez, tulajdonságai azonban jelentősen eltérnek attól:

 • a szárazjég nem tartalmaz vizet,
 • a hőmérséklete -78,5 °C marad,
 • amikor hőenergiát vesz fel (például hőenergia szabadul fel valamilyen hatásra), a szárazjég közvetlenül átalakul gáz halmazállapotúvá, vagyis eltérően a normál jégtől szublimál anélkül, hogy közben cseppfolyóssá válna,
 • a szén-dioxid kis töménységben nem mérgező, de a biztonsági előírásokat be kell tartani és a levegőben lévő veszélyes koncentrációt nem szabad túllépni,
 • nem tűzveszélyes, nem gyúlékony,
 • a gáz általában semleges anyagként viselkedik (ez azt jelenti, hogy nem lép reakcióba környezetével),
 • a tisztítási folyamatnak nincs folyékony fázisa.

A tisztítás:
Szárazjég szórás
A tisztítás az úgynevezett termosokkon alapul és az anyagok hőtágulásán. A termosokknak köszönhetően az anyag jelen esetben a szennyeződés a másodperc tört része alatt hűl le így a szennyeződés összehúzódik ennek következtében finom repedések keletkeznek. A szárazjég szóró berendezés közel 300 m/s sebességgel fújja a szárazjég szemcséket a tisztítandó felületre, sűrített levegővel. Amikor a szemcsék találkoznak a szennyeződéssel a kialakul a termosokk aminek köszönhetően a szennyeződés összehúzódik és repedések keletkeznek rajta amin keresztül a sűrített levegő behatol és eltávolítja a felületről.
Szárazjég tisztítási folyamat
Szinte bármilyen szennyeződést el lehet távolítani ezzel a technológiával legyen az több éves rászáradt olaj vagy festék és a homokfúvással szemben a jégszórás nem károsítja a tisztítandó felületet vagyis csak a szennyeződést távolítja el. A tisztítási folyamat után nem marad más mint a tiszta száraz felület és az eltávolított szennyeződés. A felhasznált szárazjég azonnal gáz halmazállapotúvá alakul amely nem károsítja a környezetet vagy a levegőt.

Hol használható ez a tisztítási eljárás?
Szinte bárhol lehet használni ezt az eljárást, de természetesen csak ott van értelme ahol gazdaságos vagyis más tisztítási technológiákkal nem lehet vagy csak nagyon nehézkesen lehet eltávolítani a szennyeződést. Ott ahol régen homokfúvást alkalmaztak már a legtöbb esetben a szárazjég szórást alkalmazzák a fentebb említett okok miatt, így ha homokfúvásra volt eddig szüksége akkor válassza a gazdaságosabb és költségkímélőbb jégszórást. Szárazjég szórást kétféleképpen szoktak alkalmazni helyi, vagyis amikor a tisztítandó tárgyak nem mozgathatóak ilyenkor munkatársunk a kompresszorral és a szárazjéggel a helyszínen végzi el a tisztítási feladatokat a másik lehetőség ha a tisztítandó alkatrészek könnyen mozgathatóak, ekkor műhelyünkben végezzük el a tisztítást. Néhány példa arra, hogy mit tisztítottunk eddig szárazjég szórás technológiánkkal:

 • nyomdagépek tisztítása
 • számítógép egységek tisztítása
 • távközlési technológia egységeinek tisztítása
 • fogaskerekek tisztítása
 • grafiti eltávolítás
 • autó motor és váltó tisztítása
 • Különböző szerszámok és gépek tisztítása

Turbina tisztítása előtte utána:
Szárazjég szórás előtte utánna

Váltó tisztítása előtte utána:
Szárazjég tisztítás előtte utána

Motorblokk tisztítása:
Motorblokk tisztítás
Autó alváztisztítás:
Alváztisztítás
Munka közben:
szarazjeg-szoras-1 szarazjeg-szoras-2 szarazjeg-szoras-3

HívásHívás
ÜzenetÜzenet