Miért válasszon minket

Nagytakarítás okosan

nagytakarítás okosan

Itt a jó idő, besüt a nap az ablakon és a jó háziasszony ahelyett, hogy örülne a beszökő napsugaraknak, egyből észreveszi a reflektorfénybe kerülő porszemeket. Szívünk szerint kifordítanánk és kiráznánk az egész lakást, de sajnos közel sem ilyen egyszerű a helyzet. Neki kell állnunk helyiségenként egy nagytakarítással csodát tenni, ehhez szeretnénk néhány használható tippet adni.

Nagytakarítás trükkök

nagytakarítás trükkök

Először is találjuk meg a nagytakarítás legmegfelelőbb időpontját. Jó, ha a gyerekeknek aznap éppen máshol van programja és lehetőleg ebédet sem kell felszolgálnunk, így a takarítást csupán saját energiapótlásunk céljából kell megszakítanunk. Lehetőleg napsütéses időt válasszunk, így a szárítandó dolgoknál nagy segítségünkre lesz a nap melege. Célszerű előzőleg felmérni takarító eszközeink állapotát és tisztítószer készletünket, hogy a beszerzésről még időben gondoskodhassunk. A szokásos felszereléseken kívül használjunk fogkefét a kisebb rések megtisztításához.

nagytakarítás tisztítószerek

Haladhatunk helyiségről helyiségre, de megcélozhatjuk az egy légtérbe eső helyiségeket egyszerre is. Célunk a lerakódott szennyeződésektől való teljes megszabadulás, ezért fentről kell kezdenünk a nagytakarítást. Szedjük le a függönyt és a szőnyegeket vigyük ki, vagy tekerjük össze. Gyűjtsük össze a virágokat és fürdessük meg őket a kádban. A leveleket töröljük át vízbe, felhígított tejbe, vagy sörbe mártott vattával. A lakástextíliákat – díszpárnákat, terítőket, plédeket – tegyük mosógépbe. Az ágyneműt vigyük ki napozni, így megszabadulhatunk igen sok atkától.

Nyeles tollseprűvel, porcicával takarítsuk le a magasan megbújó port, pókhálót. Gondolunk itt a karnisokra, fűtéscsövekre. Érdemes a plafont, falat is végigsimítanunk.

portalanítás

Folytathatjuk a szekrény tetejének letörlésével, amihez célszerű nedves, mosószeres rongyot használni. A bútorokat mozdítsuk el kissé a faltól, porszívózzunk ki mögötte és az oldalait is portalanítsuk le. Következhet a szekrénybelsők takarítása. A tisztaság mellett a rend is fontos, selejtezzünk kicsit.

bútorok tisztítása

Érdemes átválogatni a ruhákat és a nem használt, kinőtt darabokat gyűjtőhelyre vinni. A felhalmozódott kacatokat egy kis szigorral könnyen felére csökkenthetjük és új rendszert, átlátható rendet teremthetünk közöttük. A könyveket a szabad levegőn kettesével ütögessük össze, így a por legnagyobb részétől megszabadulhatunk.
Több időt, nagyobb energiát kell szentelnünk a hűtőszekrény, a mikrohullámú készülék és a sütő belső terére.

hűtőszekrény kitakarítása

A hűtőszekrényt csak nagyobb jegesedés esetén érdemes leolvasztani, a belsejét tisztítószeres, esetleg fertőtlenítős vízzel kimosni. Tehetünk bele sütőport egy kistányérra ez a továbbiakban kiválóan semlegesíti a szagokat. A mikrohullámú és sütő tisztításához elengedhetetlen komolyabb zsíroldószer használata. Ezekről a helyekről jó alaposan távolítsuk el a tisztítószer maradványait is.

porszívózás

Miután a szekrények belsejét is kitöröltük és visszapakoltuk megmaradt tartalmukat, felporszívózhatunk jó alaposan. Előtte cseréljük ki, vagy tisztítsuk meg porszívónk porzsákját is és kiváló trükk egy kedvenc illatunkkal átitatott rongyot rejteni a porzsákba, így szagok helyett illatok kísérik a kemény munkát.
A többi belső felület, mint lámpák, monitorok elektronikai berendezések megtisztításához kiváló lehet az ablaktisztítóval kissé bepermetezett rongy.

tv tisztítása

Rácsos felületek megtisztítására kiváló tipp a kenőkésre hajtott nedves rongy, amivel elérjük a nehezen megközelíthető poros részeket (szellőzők, radiátorok). A tükröket szintén ablaktisztítóval és teljesen tiszta – frissen mosott törlőruhával tehetjük foltmentessé.

ablaktisztítás

Ha a helyiségből már kiiktattuk a por jelentős részét, jöhet az ablakpucolás. Mossuk át tisztítószeres bő vízzel, fújjuk be ablaktisztítóval, távolítsuk el a nedvességet ablaklehúzóval, tisztítsuk meg a keretet nedves ronggyal, végül töröljük át nedvszívó törlőkendővel a teljes ablakfelületet is. Ez egy gyors, egyszerű módszer és az ablakunk ragyogni fog.

fürdőszoba nagytakarítás

A fürdőszobában szinte mindent le kell mosnunk, helyenként vízkőoldóznunk. A polcok tartalmát átválogatnunk és a polccal együtt megtisztítanunk. Mind az ablaktisztításhoz, mind a fürdőszobához jó szolgálatot tesz az ecet. A mosógépet indítsuk el egy flakon fehérítővel, utána egy flakon ecettel, végül egy erre bevethető anyaggal, ami befejezi a tisztító munkát. Még egy trükk az ecetre: éjszakára ecettel vagy citrommal teli zacskóba rejtjük a zuhanyfejet és eltűnik a makacs vízkő.

nagytakarítás trükk citrom

Az ajtók, ajtófélfák, radiátorok lemosása nem kis feladat. Célszerű egyszerre túlesnünk rajtuk, hagyjuk a végére. Szükségünk lesz hozzá egy lavórban tisztítószeres vízre, puha rongyra, egy flakon folyékony súrolószerre és egy dörzsis szivacsra. Súrolószernek a szódabikarbóna is megteszi. Először a foltokat távolítsuk el róluk, majd a súrolószert is eltávolítva mossuk át őket puha, nedves ronggyal. Gyakran öblítsük át a rongyot, cseréljük a vizet, hogy ne maradjon foltos a felület. Ebben az is sokat segít, ha száraz letörlést végzünk.

padló felmosása

Ezen a ponton már bizonyára nagyon belefáradtunk a munkálatokba, de ne adjuk fel, közel járunk a nagytakarítás befejezéséhez. Mossuk fel a padlót, ha szükséges használjunk padlófényezőt és jó alaposan szellőztessünk ki.

Ha kiporoltuk a szőnyegeket és a kényes területeket szőnyegtisztítóval, folttisztítóval is kitakarítottuk, a kimosott függönyökkel együtt visszaköltöztethetjük őket az immár patyolattiszta lakásunkba.

Kellékek a nagytakarításhoz

nagytakarítás eszközök

Tervünk tehát készen áll, nézzük a felszerelések listáját:
– jól szívó porszívó néhány tartalék porzsákkal,
– nedvszívó és pamut törlőkendők, szivacsok, gumikesztyű,
– tisztítószerek,
– létra,
– lavór vagy vödör, seprű, felmosó.

korrekt nagytakarítás

Bízza ránk a nagytakarítást

Ha úgy érzi mégis jobb lenne ha más végezné el ezt a nehéz munkát akkor bízza ránk, és kollégáink nagy tapasztalatának köszönhetően biztosan elégedett lesz a tisztasággal. Így nem kell semmilyen eszközt vagy tisztítószert beszereznie, mivel mi mindent viszünk magunkkal. Kattintson a kapcsolat menüre és keressen minket bizalommal.

HívásHívás
ÜzenetÜzenet